Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska komisija predstavila nabor orodij za obravnavanje povišanih cen energije

Danes je Evropska komisija je sprejela sporočilo o cenah energije, s katerim želi obravnavati izjemno povišanje svetovnih cen energije, ki naj bi trajalo celotno zimo, ter pomagati evropskim državljanom in podjetjem.

Evropska komisija predstavila nabor orodij za obravnavanje povišanih cen energije

Sporočilo vključuje nabor orodij, ki jih lahko EU in njene države članice uporabijo za obravnavo neposrednega učinka trenutnega porasta cen in dodatno okrepitev odpornosti na prihodnje šoke.

Kratkoročni nacionalni ukrepi zajemajo nujno dohodkovno podporo gospodinjstvom, državno pomoč za podjetja in ciljno znižanje davkov. Evropska komisija bo prav tako podpirala naložbe v obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost, preučila možne ukrepe v zvezi s skladiščenjem in kupovanjem rezervnih zalog plina ter ocenila trenutno zasnovo trga z električno energijo.

»Porast svetovnih cen energije je resna skrb za EU. V času, ko se pandemija končuje in začenja gospodarsko okrevanje, je pomembno, da zaščitimo ranljive potrošnike in podpremo evropska podjetja. Hkrati pa skušamo opredeliti srednjeročne ukrepe, da zagotovimo, da bo naš energetski sistem bolj odporen in prožen ter se bo med prehodom zmožen odzvati na prihodnje nestanovitnosti cen. Trenutne razmere so izjemne in notranji energetski trg nam že 20 let dobro služi. Vendar pa moramo zagotoviti, da bo tako tudi v prihodnje, in sicer z uresničevanjem evropskega zelenega dogovora, povečanjem naše energetske neodvisnosti in izpolnjevanjem naših podnebnih ciljev,« je dejala evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. oktober 2021