Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Evropska partnerstva za inovativne rešitve za zdravstvene, tehnološke in podnebne izzive

Svet Evropske unije je danes podal zeleno luč za enotni temeljni akt. Gre za uredbo, ki omogoča vzpostavitev devetih novih evropskih partnerstev oziroma skupnih podjetij med Evropsko unijo, državami članicami in/ali industrijo.

Reference materials to detect antibodies against SARS-CoV-2 

Cilj je v Evropi zagotoviti inovativne rešitve za globalne zdravstvene, tehnološke in podnebne izzive.

Prav tako je včeraj Svet EU sprejel odločitev o vključitvi Evropske unije v deseto partnerstvo, in sicer evropsko partnerstvo na področju meroslovja. Namen je povečati naložbe v meroslovne raziskave in ustrezne inovativne proizvode.

Evropska komisija je februarja predlagala vzpostavitev desetih novih evropskih partnerstev, s ciljem pospešiti prehod na zeleno, podnebno nevtralno in digitalno Evropo ter povečati odpornost in konkurenčnost evropske industrije.

EU bo zagotovila skoraj 10 milijard evrov finančnih sredstev iz programa Obzorje Evrope, ki jih bodo partnerji dopolnili z vsaj enakovrednim zneskom naložb. Pričakuje se, da bo ta skupni prispevek mobiliziral dodatne naložbe na področjih zdravja, prometa, energije, digitalne tehnologije in meroslovja, ustvaril rast in delovna mesta ter dolgoročne pozitivne učinke na okolje in družbo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
19. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji