Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. januar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Evropske prestolnice kulture:Bad Ischl-Salzkammergut, Tartu in Bodø

1. januarjem letos so avstrijski Bad Ischl-Salzkammergut, estonski Tartu in norveški Bodø za eno leto prevzeli naziv evropske prestolnice kulture.

European Union Capitals - Tallinn, Estonia

Ta mesta so se pridružila 66 predhodno izbranim mestom v EU in zunaj nje. Vse leto bodo gostila kulturne prireditve, razstave in predstave, ki bodo proslavili bogastvo in raznolikost evropskih kultur. 

Evropska prestolnica kulture je med najbolj prepoznavnimi pobudami na področju kulture v Evropi. Mesta so izbrana na podlagi kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje mestnih prebivalcev ter prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta in okoliških regij. Naziv evropske prestolnice kulture je tudi odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture. Naziv vpliva ne le na kulturno, temveč tudi na socialno in gospodarsko življenje mesta in regije. 

Ta naziv je leta 2012 že pripadel Mariboru, leta 2025 pa bosta evropski prestolnici kulture nemško mesto Chemnitz in Nova Gorica

Več:

 

Več informacij

Datum objave
16. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji