Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. november 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropski dan enakega plačila

Evropski dan enakega plačila, zaznamuje pot, ki jo je še še treba opraviti, da bi dosegli enakost v plačilu med ženskami in moškimi v Evropski uniji. Letos je evropski dan enakega plačila 10. november.

Evropski dan enakega plačila

Podatki kažejo, da ženske za vsak evro, ki ga zaslužijo moški, zaslužijo 86 centov.

»Enakost je ena od temeljnih vrednot EU in temelj za neodvisnost in svobodo ljudi. Ženske in moški si zaslužijo enako plačilo, obravnavo in možnosti. Čeprav je enako plačilo za ženske in moške določeno v pogodbah EU že več kot 60 let, se še vedno v celoti ne izvaja. Kljub izboljšanju položaja žensk v družbenem in poklicnem življenju, so razlike v plačilu še vedno velike in globoko zakoreninjene.

Dejavniki za razlike v plačilu med spoloma so različni. Odgovornost za nego nosijo predvsem ženske, kar ima za posledico, da v večji meri delajo s skrajšanim delovnim časom. Ženske pogosto delajo v sektorjih, kjer je plačilo slabše, prav tako opravljajo slabše plačana dela v okviru sektorjev.

Soočajo se s steklenim stropom v podjetjih in so za opravljanje enakega dela plačane manj kot moški. To posredno vpliva tudi na njihove pokojnine, ki so prav tako nižje. Napredek pri zmanjševanju razlike v plačilu med spoloma ostaja počasen,« so v skupni izjavi med drugim dejali podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová, evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit in evropska komisarka za enakost Helena Dalli.

Več:

Več informacij

Datum objave
8. november 2021