Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

Evropski dan jezikov 2022

Ob  letošnjem evropskem dnevu jezikov in evropskem letu mladih bo Evropska komisija v ponedeljek, 26. septembra, organizirala spletno konferenco o jezikovnih kompetencah v službi mladih.

Evropski dan jezikov 2022

V ospredju bodo jezikovna ozaveščenost v šolah in načini, kako lahko večjezične učilnice podpirajo vključevanje in solidarnost. Glede na veliko število razseljenih učencev iz Ukrajine bodo udeleženci razpravljali o podpori, ki se trenutno zagotavlja tem otrokom in njihovim družinam pri učenju jezikov držav gostiteljic, in o tem, kako te učence najbolje vključiti v izobraževalne sisteme EU.

»Ko se naučimo drugega jezika, se naučimo tudi drugega načina razmišljanja, drugega vidika. Jezikovna in kulturna raznolikost EU je ena naših prednosti in upravičeno velja za temeljno vrednoto naše Unije. Ponosna sem na to, kako Komisija in program Erasmus+ podpirata inovacije in odličnost pri poučevanju in učenju jezikov ter na vpliv, ki ga imamo na življenje mnogih,« je pojasnila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Komisija ob evropskem dnevu jezikov organizira približno 70 lokalnih in nacionalnih dogodkov, tudi v Sloveniji. Tako so npr. pri nas danes osnovnošolci lahko v živo in prek spleta uživali v Festivalu jezikov.

Evropski dan jezikov, ki ga vsako leto obeležujemo 26. septembra, je priložnost za ozaveščanje o učenju jezikov in jezikovni raznolikosti. Praznovanje tega dneva se je začelo leta 2001, ko sta ga skupaj organizirala Evropska unija in Svet Evrope.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji