Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo daje zagon trajnostnemu okrevanju in rasti evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev

Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) danes vzpostavlja novo partnerstvo za inovacije v obliki skupnosti znanja in inovacij, z namenom podpore konkurenčnosti in rasti evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev in panog.

Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo daje zagon trajnostnemu okrevanju in rasti evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev

Novo partnerstvo bo pomagalo pospešiti okrevanje teh sektorjev in sprostilo neizkoriščene gospodarske priložnosti na področju arhitekture, kulturne dediščine, oblikovanja, mode, filma, glasbe, založništva, uprizoritvenih umetnosti in videoiger.

»Kultura je duša Evrope. Evropske kulturne in ustvarjalne panoge lahko izboljšajo življenja, preoblikujejo skupnosti, ustvarjajo delovna mesta in rast, pozitivno vplivajo tudi na druge sektorje ter tako zagotovijo, da postane Evropa gonilna sila inovacij v svetu. Postaviti želimo temelje za evropski inovacijski ekosistem, ki temelji na kulturi in ustvarjalnosti. To novo partnerstvo EIT bo pripomoglo k uresničevanju te ambicije. Podpiralo bo tudi ustvarjalnost po vsej Evropi ter spretnosti in znanje pretvarjalo v vrhunske inovacije,« je povedala komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Skupnosti znanja in inovacij, ki jih usklajuje EIT, lahko trajajo 15 let. Novima skupnostma znanja in inovacij, ki bosta začeli delovati v sedanjem obdobju financiranja 2021–2027, je na voljo okoli 300 milijonov evrov v okviru programa Obzorje Evropa. Ta sredstva Unije pa lahko pritegnejo še več sredstev iz zasebnega in javnega sektorja.

Prva skupnost znanja in inovacij, namenjena kulturnim in ustvarjalnim sektorjem in panogam, bo kmalu zaživela.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. oktober 2021