Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič v Sloveniji

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se bo v petek in soboto mudil v Sloveniji, kjer bo s predstavniki slovenskih oblasti govoril o nadaljnji pomoči EU Sloveniji pri njenih prizadevanjih za odpravo posledic katastrofalnih avgustovski

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner for Crisis Management, to Slovenia

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se bo v petek in soboto mudil v Sloveniji, kjer bo s predstavniki slovenskih oblasti govoril o nadaljnji pomoči EU Sloveniji pri njenih prizadevanjih za odpravo posledic katastrofalnih avgustovskih poplav.

Komisar Lenarčič se bo v petek sestal s slovenskim državnim sekretarjem za zadeve EU Igorjem Mallyjem in državnim sekretarjem za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjanom Šeficem

Pogovori bodo posvečeni podpori EU Sloveniji, pri čemer bodo v središču aktivnosti, ki se za odpravljanje posledic poplav izvajajo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito, pa tudi  prednostne naloge EU, ki jih je predsednica Komisije Ursula von der Leyen izpostavila v svojem sredinem govoru o stanju v Uniji.

Komisar Lenarčič se bo v petek udeležil še dobrodelne nogometne tekme, ki jo gosti predsednik nogometne zveze  UEFA Aleksander Čeferin in je namenjena pomoči prizadetim v katastrofalnih poplavah.

Komisar Lenarčič bo v soboto obiskal češko ekipo, ki je bila v okviru mehanizma EU za civilno zaščito napotena v Slovenijo. Z državnim sekretarjem za obrambo Rudijem Medvedom bosta ocenila potek gradnje ključnega mostu na poplavno prizadetem območju Ljubnega.

Po avgustovski prošnji Slovenije za pomoč je EU v državo napotila skupno 25 bagrov, 39 vozil, 11 tovornjakov, 14 mostov, 4 helikopterje in približno 300 ljudi iz 10 držav članic EU (Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Slovaške in Švedske) ter Bosne in Hercegovine.

Komisar Lenarčič je sicer Slovenijo obiskal že neposredno po poplavah 5. avgusta, ko se je tudi udeležil izredne seje slovenske vlade,  9. avgusta pa je na obisku prizadetih območij spremljal predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji