Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropski razvojni dnevi

Jutri, 21.6., se bodo začeli evropski razvojni dnevi, ki so vodilni svetovni forum o razvojnem sodelovanju.

Evropsko razvojno sodelovanje

Letošnji dogodek bo osredotočen na strategijo EU Global Gateway za spodbujanje trajnostnih naložb. Na dvodnevnem dogodku, ki bo potekal v živo v Bruslju in po spletu, se bo zvrstilo več kot 90 pogovorov in okroglih miz na visoki ravni. Otvoritvene slovesnosti se bo z nagovorom udeležila tudi predsednica Komisija Ursula von der Leyen, številni drugi člani in članice kolegija pa bodo sodelovali na raznih tematskih pogovorih.

Danes je bila objavljena tudi raziskava Eurobarometer o razvojnem sodelovanju, ki potrjuje široko javno podporo EU sodelovanju z državami po svetu. Ruska vojna agresija proti Ukrajini ni vplivala na podporo državljank in državljanov ukrepom EU na področju mednarodnega razvoja. Podatki potrjujejo trend zadnjih let, ki kaže, da je sodelovanje s partnerskimi državami med najbolje sprejetimi politikami EU.

EU in njene države članice so največje donatorke razvojne pomoči na svetu. Uradna razvojna pomoč Ekipe Evropa se je v letu 2021 v primerjavi z letom 2020 povečala za 4,3 %, in sicer s 67,3 milijarde evrov na 70,2 milijarde evrov. Nova strategija EU za trajnostne naložbe v infrastrukturo Global Gateway bo dodatno okrepila mednarodna partnerstva ter pomagala zmanjšati neenakosti in doseči cilje trajnostnega razvoja.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji