Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. februar 2023Predstavništvo v Sloveniji

Evropski zeleni dogovor: industrijski načrt

Evropska komisija je danes predstavila svoj industrijski načrt v okviru zelenega dogovor, s katerim želi pospešiti prehod na ogljično nevtralnost in povečati konkurenčnost evropske industrije.  

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on the Green Deal Industrial Plan

Cilj načrta je zagotoviti bolj podporno okolje za proizvodne zmogljivosti tehnologij in izdelkov z neto ničelno stopnjo emisij, ki so potrebni za doseganje ambicioznih evropskih podnebnih ciljev. Načrt temelji na štirih stebrih: predvidljivo in poenostavljeno regulativno okolje, pospešitev dostopa do financiranja, izboljšanje znanj in spretnosti ter odprta trgovina za odporne dobavne verige.

Za poenostavitev regulativnega okolja Komisija predlagala več pobud. Akt o neto ničelni industriji bo opredelil cilje za čistotehnološko industrijsko zmogljivost in zagotovil regulativni okvir, primeren za njegovo hitro uvedbo. Omogočil bo poenostavljeno in hitro izdajanje dovoljenj ter spodbujal strateške projekte in razvoj standardov za podporo širitvi tehnologij na enotnem trgu.

Okvir bodo dopolnili dodatni ukrepi. Akt o kritičnih surovinah naj bi zagotovil dostop do materialov, ki so bistvenega pomena za proizvodnjo ključnih tehnologij, kot so redke zemlje. Reforma zasnove trga z električno energijo naj bi odpravila nestanovitnost cen energije, hkrati pa ohranila zanesljivost oskrbe, cenovno dostopno električno energijo in proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. Komisija načrtuje tudi ukrepe v zvezi z javnimi naročili, baterijami, okoljsko primerno zasnovo in toplotnimi črpalkami.

Drugi steber načrta bo spodbudil naložbe in financiranje proizvodnje čiste tehnologije v Evropi, ki vključuje javni in zasebni sektor. Komisija predlaga prilagoditev pravil o državni pomoči za pospešitev in poenostavitev dodeljevanja pomoči. Ključni element je predlog za ustanovitev evropskega neodvisnega sklada kot strukturna rešitev za povečanje sredstev, ki so na voljo za financiranje raziskav, inovacij in strateških industrijskih projektov. Prav tako naj bi se okrepila uporaba sredstev EU, ki so že na voljo za financiranje inovacij na področju čiste energije.

Tretji steber se osredotoča na razvoj znanj in spretnosti, potrebnih za zeleni prehod. Poleg izvajanja obstoječih shem financiranja Komisija predlaga ustanovitev akademij za neto ničelno industrijo za uvedbo programov izpopolnjevanja in preusposabljanja v strateških industrijah. Predlog za priznavanje dejanskih znanj in spretnosti pa naj bi zlasti olajšal dostop do trga dela EU državljanom tretjih držav.

Četrti steber zajema sodelovanje in prizadevanja za zeleni prehod na globalni ravni. V ta namen bo Komisija še naprej spodbujala sporazume EU o prosti trgovini in druge oblike sodelovanja s partnerji v podporo zelenemu prehodu. V načrtu so tudi ukrepi za zaščito evropske industrije pred nepoštenimi trgovinskimi praksami v sektorju čiste tehnologije.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji