Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Fiskalna podpora gospodarstvu EU tudi v 2022

Evropska komisija je sprejela sporočilo, ki državam članicam zagotavlja širše smernice za izvajanje fiskalnih politik v prihajajočem obdobju. Sporočilo določa glavna načela za ustrezno zasnovo in kakovost fiskalnih ukrepov. V njem so navedeni premisleki Komisije glede deaktivacije ali nadaljnje uporabe splošne odstopne klavzule, vsebuje pa tudi splošne smernice za splošno fiskalno politiko v prihajajočem obdobju, vključno s posledicami mehanizma za okrevanje in odpornost za fiskalno politiko.

Komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je dejal: »Za leto 2022 je jasno, da bo fiskalna podpora še vedno potrebna. Hkrati bi bilo treba fiskalne politike prilagoditi hitrosti okrevanja posamezne države in njenemu osnovnemu fiskalnemu položaju. Ob začetku financiranja iz instrumenta Next Generation EU bi morale vlade nujno zagotoviti, da se nacionalna poraba za naložbe ohrani in okrepi z nepovratnimi sredstvi EU.«

Te smernice bodo državam članicam olajšale pripravo njihovih programov stabilnosti in konvergenčnih programov, ki jih morajo Komisiji predložiti aprila 2021.

Komisija je marca 2020 predlagala aktivacijo splošne odstopne klavzule kot del svoje strategije za hitro, odločno in usklajeno odzivanje na koronavirusno pandemijo. To je državam članicam omogočilo, da sprejmejo ukrepe za ustrezno obvladovanje krize, pri čemer so se lahko oddaljile od proračunskih zahtev, ki bi se običajno uporabljale v okviru evropskega fiskalnega okvira.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. marec 2021