Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Globalno poročilo o prehranskih krizah

Letošnje Globalno poročilo o prehranskih krizah (Global report on Food Crisis) predstavlja ključne informacije in podatke o osebah, ki se soočajo z akutno neustrezno prehransko varnostjo in potrebujejo nujno pomoč pri preskrbi s hrano.

Yemen: responding to the world's largest humanitarian crisis

Iz poročila med drugim izhaja, da je bilo leta 2021 približno 193 milijonov ljudi v 53 državah ali na ozemljih izpostavljeno akutni neustrezni prehranski varnosti, kar je skoraj 40 milijonov več kot leta 2020. Glavno gonilo neustrezne prehranske varnosti ostajajo še vedno konflikti.

Države, ki se že soočajo z visoko stopnjo akutne lakote, so še posebej izpostavljene tveganjem, ki jih povzroča ruski napad na Ukrajino, zlasti zaradi njihove velike odvisnosti od uvoza hrane in kmetijskih surovin ter njihove ranljivosti na svetovne cenovne šoke.

»Ruski napad na Ukrajino ogroža svetovno prehransko varnost. Mednarodna skupnost mora ukrepati, da bi preprečila največjo krizo zaradi pomanjkanja hrane v zgodovini ter družbene, gospodarske in politične pretrese, ki bi lahko nastali,« je poudarila evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen. Ob tem je pojasnila, da se je EU zavezala, da bo obravnavala vse dejavnike neustrezne prehranske varnosti: konflikte, podnebne spremembe, revščino in neenakost.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji