Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Hiter prenos mednarodnega sporazuma o minimalni obdavčitvi multinacionalnih podjetij

Evropska komisija je danes predlagala direktivo, ki zagotavlja minimalno efektivno davčno stopnjo za globalne dejavnosti velikih multinacionalnih skupin.

Press conference by Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, and Nicolas Schmit, European Commissioner, on  improving the working conditions in platform work and on the Action Plan for the Social Economy

S predlogom se izpolnjuje zaveza izvajanja Sporazuma OECD/G20 za preprečevanje erozije davčne osnove in preusmerjanja dobička (BEPS). Cilj sporazuma je vnesti pravičnost, preglednost in stabilnost v mednarodni okvir za davke od dohodkov pravnih oseb.

Današnji predlog tesno sledi mednarodnemu sporazumu in določa, kako se bodo načela 15-odstotne efektivne davčne stopnje, o katerih se je dogovorilo 137 držav, v praksi uporabljala v EU. Vsebuje skupen sklop pravil za izračun te efektivne davčne stopnje, da se bo ustrezno in dosledno uporabljala po vsej EU.

Izvršni podpredsednik Valdis Dombrovskis, pristojen za gospodarstvo za ljudi, je dejal: »Vključitev sporazuma OECD o minimalni efektivni obdavčitvi v zakonodajo EU bo ključna za boj proti izogibanju davkom in davčnim utajam, hkrati pa bo preprečila tekmovanje v zniževanju standardov v nezdravi davčni konkurenci med državami. To je velik korak k našemu programu pravične obdavčitve.«

Več:

Več informacij

Datum objave
22. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji