Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. marec 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Humantarna pomoč EU za Gazo

Evropska komisija je do danes s partnerskimi humanitarnimi organizacijami sklenila pogodbe za 81 milijonov evrov od skupne dodeljene humanitarne pomoči za Palestince v višini 125 milijonov evrov

Humantarna pomoč EU za Gazo (Foto: Komisar Lenarčič na obisku v Egiptu si ogleduje dostavljene palete pomoči)

EU je do danes organizirala 41 letov z zračnim mostom za dostavo več kot 1800 ton pomoči Palestincem prek Egipta in preučuje nadaljnje načine za dostavo, vključno s pomorskim koridorjem in zračnimi spusti pomoči v sodelovanju s humanitarnimi partnerji.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes v Izraelu, kjer zaključuje svoj obisk na Bližnjem vzhodu, potem ko je včeraj obiskal Zahodni breg in Jordanijo. Cilj obiska je podkrepiti zavezanost EU, da zagotovi humanitarno pomoč Palestincem v stiski.

Komisar se je v Izraelu srečal z izraelskim ministrstvom za zunanje zadeve, izraelskim koordinatorjem vladnih dejavnosti na ozemljih (COGAT) in se strinjal z nedvoumnim pozivom EU k zaščiti civilistov ter neoviranemu in varnemu dostopu humanitarne pomoči v in čez Gazo, hkrati pa je ponovno poudaril zahtevo EU po izpustitvi vseh talcev.

Srečal se je tudi s humanitarnimi partnerji EU na terenu.

Komisar je danes obiskal Kerem Šalom, izraelski mejni prehod z Gazo, da bi poudaril ključni pomen neoviranega in varnega humanitarnega dostopa do Gaze.

Komisar je obiskal tudi kibuc Nir Oz, enega od številnih krajev, ki so bili tarča zavržnih terorističnih napadov Hamasa 7. oktobra 2023. 

Več:

Več informacij

Datum objave
7. marec 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji