Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Informacije o zakonodaji EU na področju poštenih poslovnih praks za vplivneže

Trženje vplivnežev je postalo steber digitalnega gospodarstva, ki naj bi leta 2023 doseglo svetovno vrednost 19,98 milijarde evrov.

Trženje vplivnežev je postalo steber digitalnega gospodarstva, ki naj bi leta 2023 doseglo svetovno vrednost 19,98 milijarde evrov. Evropska komisija in nacionalni organi mreže za sodelovanje na področju varstva potrošnikov bodo v prihodnjih tednih pregledali spletne objave, da bi odkrili pričevanja in izraze podpore, ki potrošnike zavajajo.

Evropska komisija in nacionalni organi mreže za sodelovanje na področju varstva potrošnikov bodo v prihodnjih tednih pregledali spletne objave, da bi odkrili pričevanja in izraze podpore, ki potrošnike zavajajo.

Vplivneži, ki se ukvarjajo z redno komercialno dejavnostjo, kot je npr. uporaba blagovnih znamk za oglaševanje proizvodov ali storitev, se v skladu s potrošniško zakonodajo EU štejejo za trgovce. Oglaševanje morajo predstaviti na pregleden način. Rezultat te preiskave družbenih medijev bo vključen v preverjanje ustreznosti digitalne pravičnosti, ki bo pomagalo oceniti, ali je potrebna nova zakonodaja, da bi digitalni trgi postali tako varni kot nespletni trgi.

Evropska komisija je vzpostavila tudi platformo, kjer lahko vplivneži in ustvarjalci vsebin najdejo informacije o zakonodaji EU na področju poštenih poslovnih praks, ki jim bodo v pomoč pri izvajanju pravil.

»Poslovni model biti vplivnež je v porastu in veliko potrošnikov – pogosto mladih ali celo otrok – zaupa njihovim priporočilom. Vendar ta model vključuje tudi pravne obveznosti. Tudi vplivneži morajo upoštevati poštene poslovne prakse, njihovi sledilci pa so upravičeni do preglednih in zanesljivih informacij,« je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji