Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Instrument za Ukrajino

Evropski parlament in Svet EU sta sklenila politični dogovor o uredbi o vzpostavitvi instrumenta za Ukrajino v višini do 50 milijard evrov

Instrument za Ukrajino (Foto: dve roki, ki se rokujeta z zastavo EU v ozadju in pasico v barvah ukrajinske zastava, na kateri je izpisan #StandWithUkraine)

Novi instrument bo zagotovil stabilno in trajnostno financiranje v podporo okrevanju, obnovi in posodobitvi Ukrajine, vključno s ključnimi reformami, potrebnimi za pristop k EU. Znesek instrumenta za obdobje 2024–2027 je sestavljen iz 17 milijard evrov nepovratnih sredstev in 33 milijard evrov posojil. Prvo plačilo je predvideno marca letos.

Instrument za Ukrajino vključuje tri stebre: neposredno podporo v državni proračun; naložbeni okvir za privabljanje javnih in zasebnih naložb za okrevanje in obnovo Ukrajine; ter tehnično pomoč in druge podporne ukrepe za reforme ter nepovratna sredstva za kritje stroškov izposojanja. Imel bo trden okvir za revizijo in nadzor, da se zagotovi zaščita finančnih interesov EU, hkrati pa podpre nadaljnje izboljšanje ukrajinskega sistema notranjih kontrol.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji