Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Včeraj sta v vesolje poletela dva nova satelita Galileo

Včeraj sta bila iz evropskega vesoljskega izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani uspešno izstreljena dva nova satelita Galileo, s čimer se je skupno število satelitov v orbiti povečalo na 28.

Galileo Satellites
EU

Pet let po začetku uporabe sistema Galileo njegove signale po vsem svetu uporablja več kot 2,3 milijarde naprav, kot so pametni telefoni in oddajniki v sili.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal: »Od leta 2016 odprta storitev Galileo zagotavlja izjemno natančnost določanja položaja, ki jo zdaj uporabljata več kot dve milijardi uporabnikov po vsem svetu. Galileo vključuje tudi storitev iskanja in reševanja, ki močno skrajša čas za iskanje oseb v stiski in zagotavlja prvo storitev povratne povezave, s katero se osebe v stiski obvešča, da je bil njihov klic na pomoč prejet. Ta izstrelitev krepi sedanjo konstelacijo in zagotavlja močan položaj Evrope na področju globalnih navigacijskih satelitov in storitev.«

Galileo kot ena glavnih komponent evropskega vesoljskega programa zagotavlja prosto dostopne satelitske podatke, ki omogočajo določanje položaja, točnega časa in navigacijo. Te funkcije se uporabljajo v sektorju mobilnih telefonov in navigatorjih za avtomobile, kot tudi pri sinhronizaciji energetskih omrežij, v prometu in mobilnosti, sektorju rabe zemljišč in storitvah za določanje lokacije v stiski.

Več informacij

Datum objave
6. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji