Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izjava predsednice von der Leyen po srečanju s predsednikom Bidnom

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po včerajšnjem srečanju s predsednikom ZDA Joejem Bidnom podala izjavo o dosedanjih medsebojnih pobudah na temo podnebnih sprememb, trgovine in drugih geopolitičnih vprašanj.

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to the USA

Glede vprašanja pandemije je predsednica poudarila, da moramo kljub napredku pri cepljenju v Združenih državah in Evropski uniji biti zelo pozorni, da se situacija ne prevesi v pandemijo necepljenih. Izpostavila je skupni cilj, da se do naslednjega leta cepi 70 % svetovnega prebivalstva.

V zvezi z mejnimi razmerami med EU in Belorusijo je predsednica pojasnila: »To ni zgolj dvostransko vprašanje med Poljsko, Latvijo, Litvo in Belorusijo, ampak izziv za celotno Evropsko unijo. To prav tako ni migracijska kriza, temveč poskus avtoritarnega režima, da bi destabiliziral svoje demokratične sosede.«

Pojasnila je tudi njuni stališči do vprašanja Ukrajine: »Strinjava se, da v celoti podpirava ozemeljsko celovitost Ukrajine, kakor tudi prizadevanja za krepitev odpornosti ter posodobitev in preoblikovanje gospodarstva.«

Glede razmer na irskem otoku pa je poudarila, da je zelo pomembno, da se spoštuje dogovor, ki je bil sklenjen s pomočjo Protokola in Sporazuma o izstopu, in tako še naprej ohranja mir in stabilnost na otoku.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
11. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji