Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. avgust 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izvajanje mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah

Evropska komisija je danes sprejela pravila, ki urejajo izvajanje mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM) v prehodnem obdobju, ki se bo začelo 1. oktobra letos in trajalo do konca leta 2025.

Carbon Border Adjustment Mechanism - steel

Danes objavljena izvedbena uredba podrobno določa prehodne obveznosti poročanja za uvoznike blaga v EU ter prehodno metodologijo za izračun vgrajenih emisij, sproščenih med proizvodnim procesom. V prehodni fazi CBAM bodo morali trgovci poročati o emisijah, vključenih v njihovem blagu, pri čemer jim ne bo treba plačati finančnega nadomestila. To bo zagotovilo dovolj časa, da se podjetja pripravijo, hkrati pa bo do leta 2026 mogoče izpopolniti dokončno metodologijo.

Da bi pomagala uvoznikom in proizvajalcem iz tretjih držav, je Komisija danes objavila tudi smernice za evropske uvoznike in obrate zunaj EU o izvajanju novih pravil v praksi. Hkrati se trenutno razvijajo namenska IT orodja za pomoč uvoznikom pri pripravi izračunov in poročanju o njih, ter gradivo za usposabljanje, spletni seminarji in vaje za podporo podjetjem, ko se bo prehodni mehanizem začel izvajati. Uvozniki bodo morali od 1. oktobra 2023 zbirati podatke za četrto četrtletje, prvo poročilo pa bodo morali predložiti do 31. januarja 2024.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji