Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. oktober 2021

Jesenski obeti za agroživilski sektor

Danes je Evropska komisija objavila jesensko izdajo kratkoročnih obetov, ki vsebujejo podroben pregled najnovejših trendov in prihodnjih obetov za posamezne agroživilske sektorje.

Serbia

Okrevanje gospodarstev EU, ZDA in Kitajske je povzročilo znaten dvig cen proizvodov. Zlasti cene energije imajo močan vpliv na cene gnojil. Prav tako širjenje različice delta koronavirusa, še posebej v Aziji, negativno vpliva na dobavne verige po svetu, kar povečuje napetosti na blagovnih borzah.

Kljub temu bi morali imeti poljedelci v EU na podlagi pozitivnih obetov in visokih cen v letu 2021 možnost ublažiti višanje stroškov. Pri specializiranih kmetijskih rastlinah je predvideno znatno povečanje proizvodnje jabolk, kar bo povzročilo pritisk na cene, vendar bo potrošnja ostala močna. Proizvodnja olivnega olja bo v obdobju 2021/22 po pričakovanjih ostala stabilna, medtem ko se bo proizvodnja pomaranč nekoliko zmanjšala.

Cene v sektorjih govejega mesa, perutnine in mleka so na dobri ravni. Z naraščanjem cen krme in stroškov pa bi se lahko zmanjšale marže proizvajalcev.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8. oktober 2021