Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Junijski sveženj kršitev

Evropska komisija je danes objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

Nov sveženj odločb o kršitvah zakonodaje EU (Foto: bronsti kip Themis, boginje pravičnosti, v ozadju pa delček evropske zastave)

Namen teh odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljanov in podjetij.

Komisija je danes zaključila 62 zadev, pri katerih je z zadevnimi državami članicami razrešila težave, tako da postopka ni treba nadaljevati.

Slovenija je vključena v en postopek, in sicer s področja pravosodja. Komisija je namreč Sloveniji in Slovaški poslala uradna opomina, ker v nacionalno pravo nista pravilno prenesli direktive o pravici do dostopa do odvetnika in komunikacije med odvzemom prostosti (Direktiva 2013/48/EU).

Namen te direktive je zagotoviti, da imajo osebe, za katere je bil izdan evropski nalog za prijetje, ter osumljene in obdolžene osebe v kazenskih postopkih dostop do odvetnika že v najzgodnejših fazah postopka ter da lahko osebe, ki jim je odvzeta prostost, o tem obvestijo tretje osebe, kot so njihovi delodajalci ali družinski člani, in konzularne organe ter komunicirajo z njimi. Slovenija in Slovaška pa določata izjeme od pravice do dostopa do odvetnika, ki v skladu z direktivo niso dovoljene, prav tako pa nista pravilno prenesli pravico do obvestitve tretje osebe o odvzemu prostosti. Slovenska zakonodaja poleg tega ne zagotavlja v celoti zaupnosti komunikacije med osumljenimi ali obdolženimi osebami in njihovim odvetnikom.

Državi imata na voljo dva meseca za odgovor na argumente Komisije, sicer se ta lahko odloči, da jima pošlje obrazloženi mnenji.

Več informacij o postopku EU za ugotavljanje kršitev je na voljo tukaj, več informacij o vseh sprejetih odločitvah pa v registru odločitev o kršitvah.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji