Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Jutri v Bruslju vrh EU o trajnostnih naložbah

Jutri bo v Bruslju potekal vrh EU o trajnostnih naložbah – vodilni letni dogodek Komisije na tem področju.

Building Tomorrow
EU

Letošnji vrh z naslovom »Oblikujemo jutri(Building Tomorrow)«, bo povezal oblikovalce politik z vsega sveta, podjetnike, vlagatelje, finančne institucije in predstavnike civilne družbe.

Udeleženci bodo preučili nove načine za mobilizacijo finančnih sredstev za trajnostne naložbe ter razpravljali o standardih EU in mednarodnih standardih za trajnostno financiranje. Izmenjali bodo mnenja o tem, kako pospešiti zasebne naložbe v energetski prehod, pa tudi o potrebah po usposabljanju ter novih znanjih in spretnostih v vseh sektorjih, da se omogoči vključujoč zeleni prehod. Dogodek bo tudi priložnost za izraz globalne enotnosti ter odločenosti za doseganje naših skupnih okoljskih in trajnostnih ciljev.

Otvoritveni govor bo prek videoposnetka imela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V razpravah bodo sodelovali tudi izvršna podpredsednika Frans Timmermans in Valdis Dombrovskis ter komisarji Paolo Gentiloni, Elisa Ferreira in Mairead McGuinness. Med govorniki bodo tudi generalni sekretar ZN António Guterres, kanadski premier Justin Trudeau in novozelandska premierka Jacinda Ardern.

Vrh EU o trajnostnih naložbah se je začel leta 2021 po začetku izvajanja evropskega zelenega dogovora, v katerem je določen cilj, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celinaNaložbeni načrt za evropski zeleni dogovor bo sprostil naložbe in financiranje v podporo tem prizadevanjem. Poleg tega Komisijin načrt REPowerEU določa nadaljnje korake za odpravo odvisnosti EU od ruskih fosilnih goriv in pospešitev zelenega prehoda, hkrati pa krepi odpornost energetskega sistema na ravni EU. 

Celoten seznam govornikov in program vrha sta na voljo tukaj. Dogodek lahko spremljate na tej spletni strani ter prek te Facebookovi strani in profila Twitter.

Več informacij

Datum objave
27. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji