Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Velika večina evropskih kopalnih voda dosega najvišje standarde kakovosti

Najnovejše letno evropsko poročilo o kakovosti kopalnih voda kaže, da malo manj kot 85 % evropskih kopališč dosega najstrožje standarde EU glede čistosti vode.

Kopalne vode

Poleg tega 93 % od pregledanih 22.276 kopališč izpolnjuje minimalne zahteve glede kakovosti v skladu s pravili EU. V poročilo je vključenih tudi 948 kopališč v Albaniji, Švici in Združenem kraljestvu.

V Sloveniji je bilo leta 2020 pregledanih 47 kopališč, in sicer 21 ob morju, 26 pa ob rekah in jezerih. 40 jih je prejelo oceno odlično (85,1 %), 4 oceno dobro in 3 oceno zadostno. Kot »slabo« ni bilo ocenjeno nobeno kopališče.

»Kakovost kopalnih voda v Evropi je še vedno visoka, kar je dobra novica za Evropejce in Evropejke, ki se bodo letos poleti odpravili na plaže in kopališča. To je rezultat direktive o kopalnih vodah, ki že več kot 40 let zaobjema trdo delo in sodelovanje predanih strokovnjakov. V maju sprejeti akcijski načrt za ničelno onesnaževanje bo pripomogel k ohranjanju zdravih in varnih voda ter čistosti naših morij in rek,« je pojasnil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. junij 2021