Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. avgust 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Katastrofalne poplave v Sloveniji

Včeraj je Slovenijazaradiuničujočih poplav, ki so prizadele državo, aktivirala mehanizem EU na področju civilne zaščite.

Katastrofalne poplave v Sloveniji
URSZR

V odgovor na prošnjo Slovenije za pomoč pri obvladovanju škode Francija pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa bo poslala dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje. EU je s satelitskim kartiranjem programa Copernicus doslej pripravila več zemljevidov prizadetih območij, uradnik za zvezo iz Centra EU za usklajevanje nujnega odziva pa je že na terenu.

Po navedbah slovenskih organov gre za najhujše poplave, zabeležene v državi v nedavni zgodovini. Poplave so terjale tudi smrtne žrtve, tisoči pa so morali zapustiti svoje domove. Hude vremenske razmere so še vedno prisotne, reke poplavljajo po vsej državi.

Mehanizem je v nedeljo aktiviral tudi Ciper za pomoč državi v boju proti uničujočim požarom v naravi. EU je iz nabora civilne zaščite EU, nameščenega v Grčiji, mobilizirala kanadski letali za gašenje požarov. Grčija pošilja tudi 20 ton tekočine za zaviranje gorenja.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal: »Ob uničujočih poplavah v Sloveniji in nenehnih požarih v naravi na Cipru si EU ves čas prizadeva za usmerjanje nujne pomoči. Nemčiji in Franciji se zahvaljujem za hiter odziv in pozivam celotno evropsko skupnost civilne zaščite, naj se odzove na to veliko nesrečo, ki je prizadela Slovenijo. Pripravljeni smo tudi uporabiti celoten nabor orodij EU za okrevanje in podporo. Prav tako se želim zahvaliti Grčiji za takojšnjo nujno pomoč pri požarih v naravi na Cipru. To je zgled solidarnosti EU.«

Več:

Več informacij

Datum objave
7. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji