Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Kibernetika: za okrepitev zmogljivosti EU

Evropska komisija je danes sprejela predlog akta EU o kibernetski solidarnosti za okrepitev kibernetskovarnostnih zmogljivosti EU.

Kibernetska varnost (Foto: moški z vlomilsko masko, črno masko z izrezanimi očmi, sedi pred odprtim notesnikom in grozeče gleda v svet)
Cilj nove strategije EU za kibernetsko varnost je zaščititi svetovni in odprt internet ter hkrati zagotoviti jamstva ne le za zagotavljanje varnosti, temveč tudi za zaščito evropskih vrednot in temeljnih pravic vseh.
© EU

Podpiral bo odkrivanje kibernetskih groženj in incidentov v EU in ozaveščenost o njih, okrepil pripravljenost kritičnih subjektov ter okrepil solidarnost, usklajeno krizno upravljanje in zmogljivosti odzivanja v državah članicah.

Akt o kibernetski solidarnosti vzpostavlja zmogljivosti EU, da bi Evropa postala odpornejša in reaktivnejša pri kibernetskih grožnjah, ter krepi obstoječe mehanizme sodelovanja. 

Prispeval bo k zagotavljanju varnega in zanesljivega digitalnega okolja za državljane in podjetja ter k zaščiti kritičnih subjektov in bistvenih služb, kot so bolnišnice in javne službe.

Več:

Več informacij

Datum objave
18. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji