Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ključna zakonodaja „Pripravljeni na 55“ je sprejeta

Danes sta bila sprejeta zadnja stebra zakonodajnega svežnja »Pripravljeni na 55« za doseganje podnebnih ciljev EU za leto 2030.

Država pomoč: Spodbujanje obnovljive energije v Sloveniji

Z današnjim sprejetjem revidirane direktive o energiji iz obnovljivih virov in uredbe ReFuelEU o letalskem prometu ima EU zdaj pravno zavezujoče podnebne cilje za vse ključne sektorje gospodarstva.

Pričakuje se, da bo se bodo s končnim zakonodajnim svežnjem do leta 2030 neto emisije toplogrednih plinov v EU zmanjšale za 57 %.

»Evropski zeleni dogovor prinaša spremembe, ki jih potrebujemo za zmanjšanje emisij CO2. Pri tem upošteva interese naših državljank in državljanov ter zagotavlja priložnosti za našo evropsko industrijo. Zakonodaja za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 je zdaj v veljavi in veseli me, da smo na dobri poti, da celo presežemo ta cilj. To je pomemben znak za Evropo in naše svetovne partnerje, da je zeleni prehod mogoč in da Evropa izpolnjuje svoje obljube,« je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Celotni sveženj vključuje cilje zmanjšanja emisij v številnih sektorjih, cilj za povečanje naravnih ponorov ogljika in posodobljen sistem trgovanja z emisijami, da se omejijo emisije, določi ceno onesnaževanja in ustvari naložbe v zeleni prehod, ter socialno podporo za državljane in mala podjetja. Da bi zagotovili enake konkurenčne pogoje za evropska podjetja, mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah zagotavlja, da je v ciljnih sektorjih cena ogljika uvoženega blaga enaka evropski ceni. EU je zdaj posodobila cilje na področju energije iz obnovljivih virov in energijske učinkovitosti ter bo do leta 2035 postopno odpravila nova vozila, ki onesnažujejo okolje, hkrati pa spodbujala polnilno infrastrukturo in uporabo alternativnih goriv v cestnem, ladijskem in letalskem prometu.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
9. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji