Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. oktober 2021Predviden čas branja: 2 min

Kohezijska politika EU na čelu okrevanja

Komisija je danes na tiskovni konferenci ob začetku 19. evropskega tedna regij in mest 2021 predstavila pregled stanja na področju izvajanja pomoči pri okrevanju za kohezijo in območja Evrope (REACT-EU).

Visit of representatives of Energias de Portugal (EDP), to the European Commission

REACT-EU je z odobrenimi 34,1 milijarde evrov in v samo štirih mesecih izplačanimi 3,5 milijarde evrov prvi program v okviru instrumenta NextGenerationEU, prek katerega se izvršujejo plačila za okrevanje v državah članicah.

Evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira je povedala: »Kohezijska politika je bila v ospredju v času izrednih razmer zaradi pandemije in je ponovno ena glavnih politik za okrevanje v EU. Njeni instrumenti so med drugim zagotovili potrebno zdravstveno opremo za državljane in državljanke Evropske unije ter rešilno vrv malim podjetjem, hkrati pa bistveno prispevali k digitalnemu in zelenemu prehodu celotne EU. Veseli me, da te dosežke vse bolj priznavajo tudi evropski državljani in državljanke. Ozemlje in ljudje morajo ostati v središču prizadevanj držav članic za okrevanje.«

Komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je dodal, da se z vsakim evrom, porabljenim v okviru Evropskega socialnega sklada, vlaga v ljudi. Po njegovih besedah so strukturni in kohezijski skladi EU, zlasti program REACT-EU, gonilo okrevanja po pandemiji. Zahvaljujoč podpori EU so lahko podjetja ohranila delovna mesta, prav tako so bili ljudem v stiski dostavljeni paketi hrane, kar komisar Schmit označuje kot solidarnost EU v konkretnih dejanjih.

V samo štirih mesecih je bilo odobrenih 86 % sredstev v okviru REACT-EU, ki so na voljo za letos. Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je bilo mobiliziranih 21,7 milijarde evrov, iz Evropskega socialnega sklada 12 milijard evrov in iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim 410 milijonov evrov.

Med konkretnimi primeri podpore v okviru programa REACT-EU je tudi namestitev novih informacijskih sistemov v zdravstvenem sektorju v Sloveniji.

Program REACT-EU je del instrumenta NextGenerationEU ter bo za programe kohezijske politike v letih 2021 in 2022 zagotovil 50,6 milijarde evrov dodatnih sredstev (v tekočih cenah). Ukrepi so osredotočeni na podpiranje odpornosti trga dela, delovnih mest, MSP in družin z nizkimi dohodki, pa tudi na oblikovanje temeljev za zeleni in digitalni prehod ter trajnostno socialno-ekonomsko okrevanje, ki bodo kos izzivom prihodnosti.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
11. oktober 2021