Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. december 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Kohezijska politika: več kot 258 milijonov evrov za Slovenijo

Slovenija bo po sprejetju enotnega programa kohezijske politike, ki vključuje območni načrt za pravični prehod, prejela več kot 258 milijonov evrov iz Sklada za pravični prehod (SPP).

Kohezijska politika: več kot 258 milijonov evrov za Slovenijo

Ta podpora EU bo pripomogla k pravičnemu podnebnemu prehodu v dveh slovenskih regijah, in sicer v Savinjsko-šaleški regiji (SAŠA) in v Zasavju. Naložbe bodo med drugim omogočile zaprtje premogovnika v Velenju in dveh premogovnih blokov termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) do leta 2033.

SPP bo v SAŠA prispeval k diverzifikaciji lokalnega gospodarstva z vlaganjem v raziskave in razvoj, povezane z inovativnimi industrijskimi procesi in proizvodnimi zmogljivostmi v malih in srednjih podjetjih (MSP). Preoblikoval bo tudi sistem daljinskega ogrevanja in za ogrevanje podpiral prehod z uporabe premoga na energijo iz alternativnih čistih virov, na primer iz sončne energije in toplotnih črpalk. SPP bo podpiral tudi proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, kot je vodik.

Tudi v Zasavju bo SPP z namenom prestrukturiranja gospodarstva te regije podpiral MSP pri razvoju inovativnih poslovnih modelov ter ukrepov, ki bodo pripomogli k ohranjanju talentov v regiji in ustvarjanju novih zaposlitvenih možnosti. Sklad bo vlagal tudi v razogljičenje regije prek proizvodnje energije iz različnih obnovljivih virov, kot je sončna energija, in ukrepe za energijsko učinkovitost. Sklad bo nazadnje za spodbujanje zelenega prehoda podpiral ustanovitev »centra za predstavitev brezogljičnih tehnologij in usposabljanje o njih« v regiji, ki se bo osredotočil na raziskave na področju podnebno nevtralnih tehnologij za prehod na sodobno, trajnostno in zeleno usmerjeno industrijo.

SPP zagotavlja, da prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo poteka na pravičen način, pri čemer nihče ni zapostavljen, zlasti v regijah, ki se soočajo z najtežavnejšim prehodom.

Več:

Kohezijska politika: več kot 258 milijonov evrov za Slovenijo

 

 

Več informacij

Datum objave
16. december 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji