Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. januar 2021

Kolektivne pogodbe tudi za samozaposlene

Evropska komisija zainteresirane strani poziva k predložitvi pripomb o začetni oceni učinka področja uporabe konkurenčnega prava EU za kolektivne pogodbe za samozaposlene. V okviru pobude želi Komisija zagotoviti, da pravila EU o konkurenci ne ovirajo kolektivnih pogajanj za tiste, ki to potrebujejo.

Digitalizacija močno vpliva na način dela ljudi in ustvarja nove priložnosti tudi na trgih dela, tako se na primer vse več posameznikov ukvarja s platformnim delom.. Vendar lahko digitalizacija ustvarja tudi izzive za posameznike in ustvarja pritisk na delovne pogoje.

Čeprav politika konkurence ni pristojna za reševanje socialnih izzivov, s katerimi se soočajo ranljivi samozaposleni, pravila EU o konkurenci ne bi smela ovirati kolektivnih pogajanj ali sporazumov, katerih cilj je izboljšanje delovnih pogojev teh posameznikov.

Komisija je v začetni oceni učinka določila začetne možnosti za pojasnitev, da je mogoče delovne pogoje, če so izpolnjeni nekateri pogoji, izboljšati s kolektivnimi pogodbami ne le za zaposlene, temveč tudi za samozaposlene, ki potrebujejo zaščito, v skladu s pravili EU o konkurenci.

Zainteresirane strani lahko svoja mnenja predložijo do 3. februarja 2021. Podrobnejše javno posvetovanje bo potekalo v letošnjem prvem četrtletju.

Več:

Več informacij

Datum objave
6. januar 2021