Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisar Lenarčič na obisku v Grčiji

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se mudi na obisku v Grčiji, kjer si ogleduje območja, ki so jih prizadeli požari.

Visit  of Janez Lenarčič, European Commissioner, to Greece

«Tokratna sezona požarov v Evropi je bila izredno zahtevna, saj je imela škodljive posledice za ljudi in naše ekosisteme. Še posebej je prizadela Grčijo, kjer smo bili lahko priča najhujšim požarom v več kot desetletju. Zelo sem ponosen, da sta mehanizem EU na področju civilne zaščite in naša flota gasilskih letal v okviru sistema rescEU ponovno pokazala svojo vrednost, ne zgolj v Grčiji, temveč tudi v drugih regijah po naši celini. Toda očitna je potreba po še močnejših kapacitetah. Z Grčijo in ostalimi državami članicami že delamo na povečanju zmogljivosti gasilskih letal v okviru sistema rescEU v bližnji prihodnosti,« je izpostavil komisar Lenarčič ob obisku regije Atika v bližini Aten, ki so jo gozdni požari to poletje močno prizadeli.

Na grško prošnjo za pomoč se je odzvalo 11 držav članic (Češka, Nemčija, Španija, Francija, Hrvaška, Ciper, Avstrija, Poljska, Romunija, Slovaška in Švedska). V kratkem času je bila zagotovljena pomoč v obliki gasilskih enot in gasilskih letal, pri čemer so bila gasilska letala zagotovljena tudi iz lastne EU rezerve sistema rescEU.

V programu obiska komisarja Lenarčiča je tudi srečanje z grškim predsednikom vlade Kiriakosom Micotakisom ter ogled evropske rezerve medicinske opreme v okviru rescEU, ki jo gosti Grčija.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
25. avgust 2021