Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija bo v projekte za inovativno čisto tehnologijo vložila 1,5 milijarde evrov

Evropska komisija je danes objavila drugi razpis za zbiranje predlogov za obsežne projekte v okviru sklada za inovacije, enega izmed največjih programov na svetu za predstavitev inovativnih nizkoogljičnih tehnologij.

Floating solar park in Dessel, Belgium

Evropska komisija je danes objavila drugi razpis za zbiranje predlogov za obsežne projekte v okviru sklada za inovacije, enega izmed največjih programov na svetu za predstavitev inovativnih nizkoogljičnih tehnologij, ki se financira s prihodki od dražbe pravic do emisije iz sistema EU za trgovanje z emisijami.

S proračunom v višini 1,5 milijarde evrov bo financiral prelomne tehnologije na področju energije iz obnovljivih virov, energetsko intenzivnih panog, shranjevanja energije ter zajemanja, uporabe in shranjevanja ogljika.

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je povedal: »Sklad za inovacije pomaga krepiti tehnološke rešitve, potrebne za prehod na zeleno gospodarstvo. S tem razpisom bomo podprli inovativne projekte, jih pospešili in jih čim hitreje dali na trg. Te naložbe bodo podpirale razogljičenje evropskega gospodarstva, utrle pot podnebni nevtralnosti leta 2050 in okrepile vodilno vlogo Evrope na svetovni ravni na področju tehnologije.«

Ob upoštevanju znatnega presežka prijav na prvem razpisu in obsežnega seznama projektov je Komisija poenostavila postopek prijave, ki zdaj zajema le eno fazo. To bo znatno skrajšalo obdobje od prijave do dodelitve nepovratnih sredstev.

Projekti se bodo ocenjevali glede na njihov potencial za preprečevanje emisij toplogrednih plinov, inovacijski potencial, njihovo finančno in tehnično zrelost, potencial za širitev in njihovo stroškovno učinkovitost.

Razpis je odprt za projekte iz vseh držav članic EU, Islandije ter Norveške, in sicer do 3. marca 2022. Dne 10. novembra bo organiziran informativni dan, ki bo potencialnim vložnikom prijav in drugim deležnikom omogočil, da pridobijo informacije in postavljajo vprašanja v zvezi z novim razpisom.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. oktober 2021