Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija krepi boj proti izkoriščanju migrantov

Komisija danes, leto dni po sprejetju predloga za nov pakt o migracijah in azilu, predstavlja poročilo o migracijah in azilu.

Pakt o migracijah in azilu

Komisija sprejema tudi prenovljeni akcijski načrt EU za boj proti tihotapljenju migrantov in sporočilo o uporabi direktive o sankcijah zoper delodajalce.

Te pobude so del celovitega pristopa k migracijam v okviru novega pakta o migracijah in azilu in z njimi se želi preprečiti organizirano izkoriščanje migrantov in zmanjšati nedovoljene migracije v skladu s ciljem novega pakta, da se spodbuja trajnostno in urejeno upravljanje migracij.

Pobude bodo obravnavale stalne izzive pri razbijanju organiziranih kriminalnih združb ter potrebo po prilagajanju novim izzivom, vključno s tihotapljenjem migrantov pod pokroviteljstvom države, da bi se odzvali na dogajanje na zunanjih mejah EU z Belorusijo.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je dejal: »Prejšnji teden je minilo leto dni, odkar smo predstavili svoje predloge za nov pakt o migracijah in azilu. Medtem ko je sprejemanje teh predlogov potekalo izjemno počasi, so se še naprej pojavljali migracijski izzivi tako v novih kot v starih oblikah. Stalni pritisk v osrednjem Sredozemlju, poslabšanje razmer v Afganistanu in nov pritisk na naše vzhodne meje kažejo, da nujno potrebujemo trajnosten evropski azilni in migracijski okvir. Če bodo predlogi pakta sprejeti, bi lahko znatno izboljšali sposobnost držav članic za obravnavo vrste vprašanj, s katerimi se trenutno soočajo. Če smo se iz dogodkov zadnjih let česa naučili, je to, da države same teh izzivov ne morejo rešiti. Čas je, da skupaj poiščemo rešitve.«

Več:

Več informacij

Datum objave
29. september 2021