Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. september 2021

Komisija predlaga delno začasno prenehanje izvajanja sporazuma med EU in Belorusijo o poenostavitvi izdajanja vizumov za uradnike beloruskega režima

Ta odločitev sledi poskusom beloruskega režima, da destabilizira EU in njene države z omogočanjem nedovoljenih migracij v politične namene, ter odločitvi Belorusije z dne 28. 6. 2021 o začasnem prenehanju izvajanja sporazuma med EU in Belorusijo.

Operation of the Frontex agency on the Turkish, Bulgarian and Greek borders

Predlog je usmerjen na posebne kategorije uradnikov, povezanih z režimom, in ne bo vplival na navadne državljane Belorusije, ki bodo v skladu s sporazumom o poenostavitvi izdajanja vizumov še naprej uživali enake ugodnosti kot sedaj.

Ko bo Svet EU sprejel začasno prenehanje izvajanja sporazuma o poenostavitvi izdajanja vizumov, se bo to uporabljalo za posebne določbe sporazuma. Posledično se zahteve po dodatnih dokumentarnih dokazilih o namenu potovanja ne bi opustile, takse za obravnavo vlog za izdajo vizuma pa ne bi bile znižane.

Ukrepi bodo vplivali le na člane beloruskih uradnih delegacij in člane beloruskih nacionalnih in regionalnih vlad ter parlamentov, beloruskega ustavnega sodišča in beloruskega vrhovnega sodišča pri opravljanju njihovih dolžnosti.

EU bo še naprej podpirala belorusko ljudstvo. Še naprej smo v stiku z vsemi zagovorniki človekovih pravic in neodvisnimi glasovi ter vsemi ljudmi, ki jih režim zatira.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. september 2021