Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija predlaga začasne ukrepe glede azila in vračanja

Evropska komisija je danes predstavila nabor začasnih ukrepov na področju azila in vračanja, da bi Latviji, Litvi in Poljski pomagala pri reševanju izrednih razmer na zunanji meji EU z Belorusijo.

Press conference by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Ylva Johansson, European Commissioner, on exceptional measures to support Latvia, Lithuania and Poland in the context of the situation at the border with Belarus

Predlog sledi pozivu Evropskega sveta Komisiji, naj predlaga vse potrebne spremembe pravnega okvira EU in konkretne ukrepe, podprte z ustrezno finančno podporo, da se zagotovi takojšen in ustrezen odziv v skladu s pravom EU in mednarodnimi obveznostmi, vključno s spoštovanjem temeljnih pravic.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je povedala: »Naš odziv je časovno omejen in ciljno usmerjen. Da bi bili kos hibridnim grožnjam in izzivom prihodnosti, bomo aktivirali izjemno diplomatsko in pravno sposobnost EU, uporabili sankcije in pozvali tretje države, naj ustavijo letalske lete. Kmalu bomo predlagali reformo schengenskih pravil. Napredek na področju pakta o migracijah in azilu je bistvenega pomena.«

Ukrepi, ki temeljijo na členu 78(3) Pogodbe o delovanju Evropske unije, bodo začeli veljati, ko jih bo sprejel Svet EU, prav tako bo opravljeno posvetovanje z Evropskim parlamentom. Ukrepi bodo veljali 6 mesecev.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji