Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija prijavila novo evropsko državljansko pobudo

Evropska komisija se je danes odločila prijaviti evropsko državljansko pobudo z naslovom Zagotavljanje skladnosti skupne trgovinske politike s Pogodbama EU in mednarodnim pravom.

Evropska državljanska pobuda (Foto: črtna risba-silhuete ljudi z barvnimi govornimi oblački)

Organizatorji pobude pozivajo Komisijo, naj predlaga pravne akte, ki temeljijo na skupni trgovinski politiki, da bi pravnim subjektom EU preprečili uvoz izdelkov s poreklom iz nezakonitih naselbin na zasedenih območjih in izvoz na taka ozemlja, da bi EU ohranila integriteto notranjega trga in preprečila pomoč vzdrževanju takih nezakonitih razmer.

Komisija meni, da je ta evropska državljanska pobuda pravno dopustna, ker izpolnjuje potrebne pogoje za prijavo. Pomembno je poudariti, da pobuda Komisijo poziva, naj predloži predlog pravnega akta v okviru skupne trgovinske politike, ki je splošen in ni namenjen točno določeni državi ali ozemlju. Komisija v tej fazi še ni preučila vsebine pobude.

Z današnjim sklepom Komisija ponovno preučuje predlagano pobudo, potem ko je prejela dodatne informacije organizatorjev in po odločitvi Splošnega sodišča o prejšnjem sklepu Komisije.

Po današnji prijavi lahko organizatorji začnejo postopek zbiranja podpisov. Če bo evropska državljanska pobuda v enem letu zbrala milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih različnih držav članic, se bo Komisija morala odzvati. Komisija se lahko odloči, ali bo zahtevo upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
8. september 2021