Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. januar 2021Predviden čas branja: 2 min

Komisija vzpostavila mehanizem za preglednost in dovoljenja za izvoz cepiv proti COVID-19

Da bi vsem državljankam in državljanom Evropske unije zagotovili pravočasen dostop do cepiv proti COVID-19 in odpravili nepreglednost pri izvozu cepiv iz EU, je Komisija danes uvedla ukrep, na podlagi katerega bo za tak izvoz potrebno dovoljenje držav članic.

Komisija je ogromno vložila v razvoj proizvodne zmogljivosti razvijalcev cepiv v EU. Namen vlaganj je bil zagotoviti hitrejšo dostavo cepiv evropskim državljankam in državljanom ter podpreti načrtovanje in strategije cepljenja, s končnim ciljem varovanja javnega zdravja. Zato EU upravičeno spremlja uporabo sredstev, izplačanih na podlagi vnaprejšnjih dogovorov o nabavi, zlasti glede na potencialno pomanjkanje nujno potrebnih cepiv proti COVID-19. V prvi vrsti želimo evropskim državljanom in državljankam zagotoviti javno preglednost. V skladu s sistemom preglednosti in dovoljenj bodo morala podjetja organe držav članic obvestiti o nameravanem izvozu cepiv, proizvedenih v Evropski uniji.

Program izvoznih dovoljenj

Danes objavljeni izvedbeni akt, ki je bil sprejet po nujnem postopku, določa izdajanje dovoljenj za izvoz cepiv proti COVID-19 zunaj EU do konca marca 2021. Program se uporablja samo za izvožena cepiva podjetij, s katerimi je EU sklenila vnaprejšnje dogovore o nabavi.

Komisija bo na podlagi izkušenj s podobnim ukrepom za osebno zaščitno opremo, uvedenim spomladi 2020, državam članicam pomagala pri vzpostavitvi ustreznega mehanizma za zagotovitev nemotenega in usklajenega izvajanja uredbe.

Ukrep je ciljno usmerjen, sorazmeren, pregleden in začasen. Je v celoti skladen z mednarodnimi zavezami EU v okviru Svetovne trgovinske organizacije in skupine G20 ter s predlogi EU v okviru pobude STO na področju trgovine in zdravja. EU je zavezana mednarodni solidarnosti, zato je iz tega programa izključila dobavo cepiv za humanitarno pomoč ter državam v okviru instrumenta COVAX, pa tudi našemu sosedstvu.

O strategiji EU za cepiva

Evropska komisija je 17. junija predstavila evropsko strategijo za pospešitev razvoja, proizvodnje in uporabe učinkovitih in varnih cepiv proti COVID-19. V zameno za pravico do nakupa določenega števila odmerkov cepiva v danem časovnem okviru je Komisija financirala del vnaprejšnjih stroškov proizvajalcev cepiv, in sicer v obliki vnaprejšnjih dogovorov o nabavi. Zagotovljena sredstva se štejejo kot polog za cepiva, ki jih bodo dejansko kupile države članice. Vnaprejšnji dogovor o nabavi je torej vnaprejšnja naložba z zmanjševanjem tveganja na podlagi zavezujoče zaveze podjetja, da bo cepiva proizvedlo vnaprej, še preden pridobi dovoljenje za promet. To bi moralo omogočiti hitro in neprekinjeno dobavo takoj po izdaji dovoljenja.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. januar 2021