Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija z visoko bonitetno oceno obveznic za financiranje programov EU

Evropska komisija, ki si v imenu EU izposoja na kapitalskih trgih, je danes pooblastila bonitetno agencijo Scope s sedežem v EU, da oceni njeno kreditno sposobnost.

The euro (II): Symbolic - 2001

S tem bo sedanja nenaročena ocena AAA (s stabilno perspektivo), ki jo je podala ta agencija, postala pooblaščena bonitetna ocena, Komisija pa bo pridobila še eno od bonitetnih ocen.

Evropska komisija je od oktobra 2020 izdala za več kot 220 milijard evrov visoko ocenjenih obveznic za financiranje programov SURE in NextGenerationEU. To vključuje 91,8 milijarde evrov socialnih obveznic v okviru programa SURE in 28 milijard evrov zelenih obveznic NextGenerationEU.

Trenutno kreditno sposobnost Komisije bonitetna agencija Standard & Poor’s ocenjuje z bonitetno oceno AA (s stabilno perspektivo), agencija Moody’s z Aaa (s stabilno perspektivo), agenciji Fitch in DBRS pa z AAA (s stabilno perspektivo).

Zahvaljujoč visoki bonitetni oceni ima Komisija v imenu EU ugodne pogoje za svoje izdaje. Koristi se nato prenesejo na države članice EU in tretje države ter ustvarjajo prihranke za proračun EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji