Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Koronavirus: dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva

eu_safe_vaccines.jpg
© EU
Evropska komisija je danes podpisala tretjo pogodbo s farmacevtskima podjetjema BioNTech in Pfizer. V imenu vseh držav članic EU je za obdobje od konca leta 2021 do leta 2023 rezervirala dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva.

Pogodba bo omogočala nakup 900 milijonov odmerkov sedanjega cepiva in možnost nakupa dodatnih 900 milijonov odmerkov cepiva, prilagojenega različicam virusa.

»Z našim podpisom je začela veljati nova pogodba, ki je dobra novica za naš dolgoročni boj za zaščito evropskih državljanov pred virusom in njegovimi različicami! Zagotovljena sta proizvodnja in dobava do 1,8 milijarde odmerkov v EU. Morebitne pogodbe z drugimi proizvajalci bodo sledile istemu modelu v korist vseh,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je izpostavila, da so pretekli meseci jasno pokazali, kako pomembno je, da ima EU na voljo širok portfelj cepiv in različnih tehnologij ter zanesljive partnerje. Dodala je, da se cepljenje vsak dan pospešuje, obenem pa se krepijo prizadevanja na področju učinkovitih terapevtikov, zato lahko v prihodnost gledamo z večjim optimizmom in samozavestjo.

Pogodba zahteva, da je cepivo proizvedeno v EU in da so njegove bistvene sestavine pridobljene v EU. Določa tudi, da mora biti dobava v EU zajamčena od začetka dobave leta 2022.

Več informacij

Datum objave
20. maj 2021