Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Krepitev boja proti dezinformacijam na spletu

Danes je Evropska komisija pozdravila vključitev 16 potencialnih podpisnikov v pripravo okrepljenega kodeksa ravnanja z dezinformacijami ter včerajšnjih 10 priporočil s strani skupine evropskih regulatorjev za avdiovizualne medijske storitve (ERGA).

Illustrations on disinformation

Danes je Evropska komisija pozdravila vključitev 16 potencialnih podpisnikov v pripravo okrepljenega kodeksa ravnanja z dezinformacijami ter včerajšnjih 10 priporočil s strani skupine evropskih regulatorjev za avdiovizualne medijske storitve (ERGA), s katerimi bo kodeks postal močan okvir za spremljanje v skladu s smernicami Komisije.

»Pozdravljam nove podpisnike. Edini način boja proti dezinformacijam je sodelovanje, in sicer civilne družbe, podjetij in regulatorjev. Potrebujemo revidiran kodeks ravnanja z dezinformacijami z močnim okvirom spremljanja, ki temelji na kazalnikih uspešnosti. Sedaj je na obstoječih in potencialnih podpisnikih, da dosežejo rezultate. Za nas je sprejemljiv le močan in ambiciozen kodeks, ki bo v celoti uveljavil naše smernice in odpravil trenutne pomanjkljivosti,« je dejala podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da pogajanja o aktu o digitalnih storitvah potekajo hitro, zato si želi, da bodo obstoječi in novi podpisniki poskrbeli, da bo novi kodeks pripravljen še pred sprejetjem novih pravil.

Priporočila ERGA, ki vključujejo podrobno analizo mesečnega programa spremljanja dezinformacij o COVID-19, bodo pomagala oblikovati robusten okvir za spremljanje okrepljenega kodeksa. Komisija pričakuje, da bodo podpisniki upoštevala ta priporočila in ERGA vključili v proces priprave.

Novi potencialni podpisniki so Twitch, Adobe, Havas, The Bright App, Neeva, Novinarji brez meja, VOST Europe, Nizozemska organizacija za uporabne znanstvene raziskave (TNO), Maldita, PagellaPolitica, Demagog, MediaMath, Integral Ad Science, pobuda the GARM, Crisp Thinking in Newsback.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji