Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Krepitev humanitarnih dejavnosti EU v svetu

Evropska komisija je danes predlagala okrepitev humanitarnih dejavnosti Evropske unije v svetu, da bi zadostili občutno naraščajočim humanitarnim potrebam, ki jih je pandemija COVID-19 še zaostrila. V sporočilu je predstavljena vrsta ključnih ukrepov za hitrejše zagotavljanje humanitarne pomoči z razširitvijo baze virov, podporo ugodnejšemu okolju za humanitarne partnerje in obravnavanjem temeljnih vzrokov za krize ob uporabi pristopa Ekipa Evropa.

Poudarja se okrepljena osredotočenost na mednarodno humanitarno pravo, napoveduje pa se tudi obravnava dramatičnih humanitarnih posledic podnebnih sprememb.

Visoki predstavnik in podpredsednik Josep Borrell je dejal: »Danes trajajo humanitarne krize v povprečju več kot devet let, včasih tudi dlje. Na mnoge se prekmalu ‚pozabi‘, kot na Jemen ali Sirijo. Toda EU ne bo pozabila. Humanitarna pomoč je eden najbolj oprijemljivih primerov zunanjega delovanja EU in dokaz naše solidarnosti. »

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je povedal: « Naše humanitarno delovanje mora doseči več, zato mora biti učinkovitejše in imeti večjo težo. Moramo se znati odzvati s polno močjo, takoj ko krize izbruhnejo. Ta prenovljena strateška vizija pojasnjuje, kako lahko EU okrepi pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo, in se v času, ko je načelno humanitarno delovanje nujno potrebno, izkaže kot voditeljica. »

Več:

Več informacij

Datum objave
10. marec 2021