Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Krepitev ključnih pravil za upravljanje proračuna EU

Evropska komisija je predlagala spremembe finančne uredbe, s katerimi bi obstoječa pravila uskladila s sedanjim dolgoročnim proračunom za obdobje 2021–2027 in pripomogla k preglednejšemu, bolje zaščitenemu in prožnejšemu proračunu EU.

Symbolic - Savings

Za preglednejši proračun EU Komisija predlaga izboljšanje javnih informacij o porabi proračuna EU, boljši nadzor in revizije ter uporabo integriranega informacijskega sistema, med drugim za odkrivanje nepravilnosti in goljufij. Za boljšo zaščito proračuna EU predlaga okrepitev in razširitev sistema za zgodnje odkrivanje in izključitev prejemnikov sredstev EU, ki kršijo pravila, posodobitev opredelitve navzkrižja interesov ter povečanje učinkovitosti in kakovosti kontrol in revizij z novimi tehnologijami. Za prožnejši proračun EU pa predlaga jasni pravni okvir za javna naročila v kriznih razmerah, ki bi institucijam EU na primer omogočil naročanje v imenu držav EU, in novi instrument za izvrševanje proračuna, s katerim bi lahko Komisija prispevala h globalnim pobudam.

Finančna uredba določa ključna pravila o tem, kako se upravlja proračun, kako se sredstva EU zagotavljajo upravičencem in kako institucije EU upravljajo svoje finance. O današnjem predlogu Komisija bosta odločala Evropski parlament in Svet EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji