Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Krepitev socialnega dialoga

Evropska komisija je danes predstavila pobudo za nadaljnjo krepitev in spodbujanje socialnega dialoga s konkretnimi ukrepi na nacionalni ravni in ravni EU.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, and Nicolas Schmit, European Commissioner, on strengthening social dialogue in the EU

Pobuda obnavlja našo trdno zavezanost socialnemu dialogu kot temelju socialnega tržnega gospodarstva EU in njene konkurenčnosti. Omogoča prilagoditev socialnega dialoga spreminjajočemu se svetu dela in novim trendom na trgu dela ob prehodu na digitalno in podnebno nevtralno gospodarstvo ter pojavu novih oblik zaposlitve.

Pogajanja med organizacijami, ki zastopajo delodajalce in delavce (socialni partnerji), v okviru socialnega dialoga in kolektivnih pogajanj prispevajo k izboljšanju življenjskih razmer in delovnih pogojev, kot so na primer plačilo, delovni čas, letni dopust, starševski dopust, usposabljanje ter ukrepi za zdravje in varnost. Imajo tudi ključno vlogo pri prilagajanju spreminjajočim se gospodarskim in socialnim razmeram ter doseganju večje produktivnosti, kar je nujno za povečanje konkurenčnosti evropskih podjetij. Vse to prispeva k socialni pravičnosti in demokraciji na delovnem mestu ter krepitvi blaginje in odpornosti Evrope.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji