Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. februar 2021Predviden čas branja: 1 min

Krepitev strateškega partnerstva med EU in južnim Sredozemljem

Evropska komisija in visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko sta danes sprejela skupno sporočilo, v katerem je predlagana ambiciozna in inovativna nova agenda za Sredozemlje, da bi se obnovilo in okrepilo strateško partnerstvo med Evropsko unijo in njenimi partnericami iz južnega sosedstva. Nova agenda temelji na prepričanju, da je mogoče s sodelovanjem in v duhu partnerstva skupne izzive spremeniti v priložnosti, kar je v skupnem interesu EU in njenih južnih sosed.

Vključuje poseben gospodarski in naložbeni načrt za spodbuditev dolgoročnega socialno-gospodarskega okrevanja v južnem sosedstvu. V okviru novega instrumenta EU za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje (NDICI) naj bi bilo za njegovo izvajanje dodeljenih do 7 milijard evrov za obdobje 2021–2027, kar bi lahko v naslednjem desetletju mobiliziralo do 30 milijard evrov zasebnih in javnih naložb v regiji.

Visoki predstavnik in podpredsednik Josep Borrell je povedal: »To sporočilo kaže, kako velik pomen pripisujemo južnemu sosedstvu. Okrepljeno sredozemsko partnerstvo ostaja strateška prednostna naloga Evropske unije. 25 let po barcelonski deklaraciji in 10 let po arabski pomladi je Sredozemlje še vedno pred izjemno velikimi izzivi, med katerimi je veliko takih, ki so posledica globalnih trendov.«

Več:

Infografike: 

* To poimenovanje ne pomeni priznanja države Palestine in ne posega v stališča posameznih držav članic glede tega vprašanja.

Več informacij

Datum objave
9. februar 2021