Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. maj 2022Predstavništvo v Sloveniji

Krepitev upravljanja schengenskega območja

Evropska komisija je danes predstavila poročilo o stanju schengenske ureditve za leto 2022, ki ga spremljata strateški dokument o prihodnji večletni strategiji za evropsko integrirano upravljanje meja in poročilo o kontrolah na zunanjih mejah EU.

Krepitev upravljanja schengenskega območja

Prvo poročilo o stanju schengenske ureditve predstavlja okrepljeno upravljanje schengenskega območja ter pregled ključnih prednostnih nalog na notranjih in zunanjih mejah. Poročilo se osredotoča na nujne prednostne ukrepe, okrepljeno strukturo upravljanja, pregled stanja schengenske ureditve in razmislek o prihodnosti agencije Frontex. Komisija v poročilu ugotavlja, da je schengensko območje kljub nedavnim krizam dokazalo svojo odpornost. Poleg tega priporoča utrditev schengenskega območja s pozivom Svetu EU, naj sprejme sklep o uradni pridružitvi Bolgarije, Hrvaške in Romunije, pa tudi Cipra, ko bo država uspešno zaključila postopek schengenskega ocenjevanja.

Danes predstavljeni strateški dokument je podlaga za začetek posvetovanja z Evropskim parlamentom in Svetom o prihodnosti integriranega upravljanja meja.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji