Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Krepitev vloge Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni

Evropski parlament in Svet EU sta dosegla dogovor o okrepljeni vlogi Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

The European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

Prilagojeni mandat bo ECDC omogočil, da prevzame večjo vlogo pri podpiranju EU in držav članic pri preprečevanju in obvladovanju groženj nalezljivih bolezni ter izboljšanju evropske pripravljenosti na prihodnje zdravstvene izzive.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas in komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides sta pozdravila dogovor in podala izjavo: »Danes smo naredili korak bliže močnejši evropski zdravstveni uniji. Uniji, ki ima na voljo vsa potrebna orodja za nadaljnje odločno obravnavanje pandemije COVID-19 in je pripravljena na prihodnje zdravstvene krize. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je od začetka pandemije v ospredju naših skupnih prizadevanj za soočanje z edinstvenimi razmerami. Zagotavlja pravočasne in jasne ocene tveganja in zemljevide za olajšanje varnega prostega gibanja, spremlja izbruhe virusa v EU ter priporoča ukrepe za njegovo obvladovanje. Brez opravljanja teh nalog usklajevanje na ravni EU ne bi bilo tako uspešno, kot je danes.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
29. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji