Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice31. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Krožno gospodarstvo: smernice za pravila o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo

Komisija je danes predstavila smernice za pravila o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo ter sprejela izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju o ribolovnem orodju, ki vsebuje plastiko, danem na trg, in o zbranem odpadnem ribolovnem orodju.

Plastic waste

Cilj teh aktov je zmanjšati količino morskih odpadkov iz plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in odpadnega ribolovnega orodja ter spodbujati prehod na krožno gospodarstvo, ki temelji na inovativnih in trajnostnih poslovnih modelih, proizvodih in materialih. V skladu s pravili EU iz leta 2019 bodo morale države članice do 3. julija letos zagotoviti, da nekateri plastični proizvodi za enkratno uporabo ne bodo več na trgu EU.

»Zmanjševanje uporabe plastike za enkratno uporabo prispeva k varovanju zdravja ljudi in planeta. Pravila EU so pomemben dosežek pri obravnavanju morskih odpadkov. Spodbujajo tudi trajnostne poslovne modele in nas približujejo h krožnemu gospodarstvu, kjer ponovna uporaba prevlada nad enkratno uporabo. To je cilj evropskega zelenega dogovora – varstvo in obnova našega naravnega okolja ob hkratnem spodbujanju podjetij k inovacijam,« je pojasnil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za evropski zeleni dogovor.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
31. maj 2021