Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Liberalizacija vizumskega režima: poročilo o izpolnjevanju zahtev držav Zahodnega Balkana in vzhodnega partnerstva

Komisija danes predstavlja četrto poročilo o spremljanju brezvizumskega režima EU za Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Severno Makedonijo in Srbijo ter Gruzijo, Moldavijo in Ukrajino.

EU Digital COVID Certificate - Use for travel, Greece

Poročilo se osredotoča na ukrepe, sprejete leta 2020 za obravnavo priporočil iz tretjega poročila na podlagi mehanizma za zadržanje izvzetja iz vizumske obveznosti. Za države, ki so izvzete iz vizumske obveznosti manj kot sedem let (Gruzija, Moldavija in Ukrajina), poročilo vsebuje tudi podrobnejšo oceno drugih ukrepov, sprejetih za zagotovitev nadaljnjega izpolnjevanja meril.

V poročilu je ugotovljeno, da vse zadevne države še naprej izpolnjujejo zahteve glede liberalizacije vizumskega režima in napredujejo pri izvajanju lanskih priporočil. Hkrati so poudarjena področja, na katerih so potrebna nadaljnja prizadevanja posameznih držav. V poročilu je tudi poudarjeno, da potovanja brez vizumov še naprej prinašajo gospodarske, socialne in kulturne koristi državam članicam EU ter partnerskim državam.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je dejala: «Možnost potovanja brez vizuma med EU ter Zahodnim Balkanom in državami vzhodnega partnerstva je pomemben dosežek. Čeprav so omejitve zaradi pandemije COVID-19 močno vplivale na mobilnost, morajo države Zahodnega Balkana in vzhodnega partnerstva, za katere ne velja vizumska obveznost, nadaljevati in okrepiti prizadevanja za upravljanje migracij in azila ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.»

 

Več:

Več informacij

Datum objave
4. avgust 2021