Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. april 2023Predstavništvo v Sloveniji

Makrofinančna pomoč Ukrajini

Evropska komisija je danes Ukrajiniizplačala dodatnih 1,5 milijarde evrov pomoči.

Paket podpore za Ukrajino

Gre za tretjo tranšo v okviru svežnja instrumenta makrofinančne pomoči +  za Ukrajino v vrednosti do 18 milijard evrov. EU želi s tem instrumentom Ukrajini pomagati pokriti njene takojšnje potrebe po financiranju s stabilno, predvidljivo in obsežno finančno podporo v letu 2023.

Podpora bo Ukrajini pomagala pri nadaljnjem izplačevanju plač in pokojnin ter ohranjanju osnovnih javnih storitev, kot so bolnišnice, šole in stanovanja za premeščene osebe. Ukrajini bo tudi omogočil, da zagotovi makroekonomsko stabilnost in obnovi kritično infrastrukturo, ki jo je Rusija uničila med vojno agresijo, kot so energetska infrastruktura, vodni sistemi, prometna omrežja, ceste in mostovi.

Od začetka vojne se je skupna podpora Ukrajini in Ukrajincem povzpela na približno 68 milijard evrov. To vključuje finančno, humanitarno in nujno podporo Ukrajini ter vojaško podporo EU, držav članic in evropskih finančnih institucij, pa tudi sredstva, ki so na voljo za pomoč državam članicam pri zadovoljevanju potreb Ukrajincev, ki bežijo pred vojno.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji