Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Makrofinančna pomoč Ukrajini

Evropska komisija je danes Ukrajini izplačala dodatno pomoč v višini 1,5 milijarde evrov.

Instrument za Ukrajino (Foto: dve roki, ki se rokujeta z zastavo EU v ozadju in pasico v barvah ukrajinske zastava, na kateri je izpisan #StandWithUkraine)

Gre za plačilo v okviru do 18 milijard evrov vrednega instrumenta makrofinančne pomoči +, s katerim želi EU Ukrajini pomagati pokriti njene takojšnje potrebe po financiranju s stabilno, predvidljivo in obsežno finančno podporo v letu 2023. Skupno je tako Ukrajina letos iz tega instrumenta prejela 16,5 milijarde evrov.

Ta podpora bo Ukrajini pomagala še naprej izplačevati plače in pokojnine ter ohraniti izvajanje osnovnih javnih storitev, kot so bolnišnice, šole in stanovanja za premeščene osebe. S podporo bo lahko Ukrajina zagotovila makroekonomsko stabilnost in obnovila kritično infrastrukturo, ki jo je Rusija uničila med vojno agresijo, kot so energetska infrastruktura, vodni sistemi, prometna omrežja, ceste in mostovi. 

Podpora EU Ukrajini in Ukrajincem od začetka vojne na splošno znaša skoraj 85 milijard evrov, kar vključuje finančno, humanitarno, nujno in vojaško podporo, Komisija pa je predlagala tudi dodatno podporo v višini 50 milijard evrov do leta 2027.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
22. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji