Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov

Da bi razbremenila ukrajinske bolnišnice, EU že več kot eno leto usklajuje redne medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov, bodisi kronično bolnih bodisi poškodovanih zaradi vojne.

Medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov

Do danes je bilo prek mehanizma civilne zaščite EU več kot 2000 ukrajinskih bolnikov premeščenih v specializirano oskrbo v bolnišnice po vsej Evropi.

Bolniki so bili premeščeni na zdravljenje v bolnišnice v 20 evropskih držav: Avstrijo, Belgijo, Češko, Dansko, Finsko, Francijo, Nemčijo, Madžarsko, Irsko, Italijo, Litvo, Luksemburg, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Slovenijo, Španijo in Švedsko.

Evakuacije dodatno podpira usklajevalno vozlišče EU Medevac Hub v poljskem Rzeszówu, kjer so bolniki deležni celodnevne zdravstvene nege. Vozlišče služi kot premestitveni center za paciente, ki so bili prepeljani iz Ukrajine na Poljsko po kopnem in ki bodo iz vozlišča s helikopterjem prepeljani v bolnišnice po Evropi.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal: »Pred več kot letom dni je EU začela organizirati medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov, da bi razbremenila ogromen pritisk na ukrajinski zdravstveni sistem. Danes obeležujemo več kot 2000 uspešnih premestitev ukrajinskih pacientov v bolnišnice po vsej Evropi. Skupaj rešujemo življenja.«

Več:

Več informacij

Datum objave
23. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji