Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Mednarodni dan demokracije

Ob mednarodnem dnevu demokracije sta visoki predstavnik/podpredsednik Josep Borrell in podpredsednica Dubravka Šuica včeraj v skupni izjavi izrazila neomajno zavezanost Evropske unije podpiranju in branjenju demokracije.

Mednarodni dan demokracije

Ob mednarodnem dnevu demokracije sta visoki predstavnik/podpredsednik Josep Borrell in podpredsednica Dubravka Šuica včeraj v skupni izjavi izrazila neomajno zavezanost Evropske unije podpiranju in branjenju demokracije, ki temelji na univerzalnih človekovih pravicah, doma ter zunaj svojih meja.

Poudarila sta zgodovinsko vlogo demokracije pri spremembi in izboljšanju družbe po vsem svetu ter ob primeru vojaške agresije Rusije proti Ukrajini opomnila, da nobena demokracija ni imuna na izzive, s katerimi se soočamo.

Opozorila sta tudi na uničevalni potencial manipuliranja z informacijami in dejavnosti dezinformiranja, ki se ju poslužujejo avtoritarni režimi, ki se predstavljajo kot enostavna alternativa demokraciji.

»Moč demokracije je vključevalnost. Ko lahko ljudje vseh generacij izkoristijo svoje svoboščine in pravice za sodelovanje in udeležbo v svojih družbah, se lahko uprejo avtoritarizmu. Odločeni smo zaščititi demokratične institucije, na katerih temelji naša demokracija. S to zaščito je tesno povezano poglabljanje našega sodelovanja z državljani za krepitev demokratične odpornosti.

Našo zavezanost vključevanju kažejo naše inovacije na področju sodelovanja državljanov v Evropski uniji prek državljanskih forumov, ki temeljijo na uspehu Konference o prihodnosti Evrope. Inovacije v našem demokratičnem ekosistemu nam omogočajo, da pridobljene izkušnje delimo z drugimi, pri tem pa se tudi sami učimo od drugih. Poleg tega so naša svetovna prizadevanja za opolnomočenje žensk, mladih in otrok za sodelovanje v javnih zadevah in pri odločanju naložba v prihodnost,« sta med drugim poudarila v izjavi.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji